Bugün cam kavanozların ardında kalmış ancak evimizin rengarenk canlıları olan balıkları ele alıcaz.
BALIKLAR
En Çok Bilinen Akvaryum Balıkları
Astronot Balığı; İştahlı ve çabuk büyüyen, 20-30 cm boylara ulaşan bir
balıktır. henüz genç ve küçükken göze şirin gözükmesi ise bu türün bir
şanssızlığıdır. gerektirdiği akvaryum şartları düşünülmeden alınıp küçük
akvaryumlara konulanların çoğu zaman içinde geri dönüşü olmayan deri
hastalıklarına yakalanarak ölürler. çabuk büyüyeceği düşünülmesi gereken
astronot, en az 500 litrelik geniş akvaryumlar gerektirir. akvaryum ne
kadar geniş olursa o kadar sağlıklıdır. çok fazla besin tükettiği için
güçlü bir filtrasyon ve düzenli su değişimleri ihmal edilmemelidir.
kumları kazıp akvaryumdaki taşları yerlerinden oynatabilirler. iyi
bakılırlarsa 10 yıldan fazla yaşayabilirler.
Karma akvaryumlarda beslenebilen bir balıktır. Akvaryumun tabanındaki artık yemleri temizlediği için “çöpçü” adını almıştır. Akvaryum tabanında ince kum bulunmasını sever. Çöpçüler sürü balıklarıdır, en az 6’lı grup halinde beslenmeleri önerilir. Yumurtayla çoğalırlar, akvaryumda çoğalmaları zordur. Hepçildir.
Cam kedibalığı; Doğal yaşam alanı Güneydoğu Asya olan, yaklaşık 12-15 cm boyunda olan barışçıl bir balık türüdür.
Akvaryumda orta ve alt düzeylerde yüzer. Ba yukarda, kuyruğu aşağıda kendine özgü bir yüzme biçimi vardır. Sürü balığıdır. Akvaryumlarda grup halinde beslenmeleri gerekir. Akvaryumda çoğalması güçtür. Bakımı deneyim gerekitir. Etçildir.
Cüce guramiler; Genellikle guramilere göre daha ılımlı ve sakin olurlar. Mavi ve kırmızı ağıtlıklı olan renkleriyle dikkat çekerler. Beta, Cennet balığı, Gurami gibi türler Labirentliler olarak adlandırılır bunun nedeni bulundukları sudaki oksijen miktarı çok düştüğünde hayatta kalmalarını sağlayan labirent adı verilen ek solunum organlarınada sahip olmalarıdır, doğrudan havadan oksijen temin edebilirler. Tropik akvaryumlarda sakin türlerle rahatlıkla beslenebilir.
Cüce vatoz; En çok aranan yosun yiyenlerden biridir. Karma
akvaryumlar için İdeal bir balıktır. Tabanda yaşar ve gün içinde
kovuklarda saklanmayı sever. Bir kez akvaryuma aklimatize olup
alıştıktan sonra bakımı kolay sayılır.
Yetişkin erkek balıkların burunlarındaki dikenler daha sık ve
belirgindir. İyi bakıldıklarında barışçı karma akvaryumlarda
kendiliklerinden çoğalabilirler.Discus Balığı; Akvaryum dünyasının en gözde canlılarındandır. Discus’lar muhteşem renkleri ve göz alıcı vücut yapılarıyla her akvaristin rüyalarını süsler.Akvaryumda discus türü balıkları beslemek oldukça zordur ve profesyonel tecrübe gerektirir. Discus’lar muhteşem görüntülerini, narin huylarıyla tamamlarlar. Oldukça narin ve hassas canlılardır. 20 santimetre boya ulaşabilen bu balıklar akvaryumdaki en ufak bir değişiklikte hastalanabilirler. Ya da kalıcı bir sakatlığa maruz kalabilir.
Rainbow (Gökkuşağı) Balıkları; Gökkuşağı balıklarının bakımı ve beslenmesi, genel akvaryum koşulları sağlandığında oldukça basittir. Akvaryumda ele alınan balıklar arasında bakımı en kolay olan türlerdendir diyebiliriz. Aynı zamanda bir akvaryum balığında aranılan ve aşağıda sıralanan bütün olumlu koşullara da sahiplerdir.
Japon Balığı; Bir çoğumuzun akvaryum hobisine ilk başlangıcı bu balıklarla olur. Bu balıklara (bilmeden) eziyet ederiz. Küçücük bir fanus içinde filitresiz yaşatmaya çalışırız. Daha sonra biraz bilgi edinince biraz daha büyük ama yetersiz bir akvaryumda yaşatmaya çalışırız. Çoğu zaman hastalıklarla uğraşır ve forumları bu hastalıklarla doldururuz. Aslında sebebi bu balıkların uygun olmayan koşullarda yaşatılmaya çalışılmasıdır.
Japon balıkları için balık başına en az 10lt su düşmeli ve akvaryum en az 100lt olmalıdır. Daha küçük akvaryumlarda da balıklar yaşatılabilirse de balıkların sağlığı açısından pek uygun değildir. JApon balıkları için akvaryumun taban alanının geniş olması daha iyidir. Bu tip akvaryumların görselliği biraz zayıf olsa da taban alanındaki genişlik balıkların daha rahat hareket etmelerini sağlar.
Kakadu Çiklit; çiklitgiller (Cichlidae) familyasından doğal yaşam alanı Güney Amerika olan uysal bir balık türüdür. Tehdit altında bulunmayan tür, yaygın olarak akvaryumlarda yetiştirilir.
Erkek kakadu çiklitin boyu 8 cm uzunluğunda ve uzun yüzgeçlidir. Dişi ondan daha küçük olup 5 cm ve kısa yüzgeçlidir. Vücut şekli uzun ve orta boy, dudakları ise kalındır. Erkek, dişiden karın ve kuyruk yüzgeçlerinin kırmızı/turuncu rengiyle ayırt edilebilir. Sırt yüzgecinde önde 3 veya 4 sert dikensi uzantılar bulunur. Karın yüzgeci açıktır. Dişi ise erkeğe göre daha sönük renklerde olup onun gibi dikensi sırt yüzgecine sahip değildir. Her iki cinste de gözden başlayıp alt solungaç kapaklarına kadar gelen koyu bir çizgi bulunur.
Neon Tetra;Bütün vücut boyunca elektrik mavisi, göz alıcı bir çizgi uzanır,Alt kısım arkaya doğru parlak kırmızıdır, dişilerin vücudu ise erkeklerinden daha toplu ve yuvarlaktır.Ortalama boyu 4 cm dir.Bakımı kolay, iyi huylu ve sürü halinde tutulmasında hayır vardır.Zaman içinde sırt yüzgecinin altında genişleyen donuk bir alan olarak ortaya çıkan neon hastalığına yenik düşer.
pul yem ile beslenirler.Üremesi yumurta serpici, yumuşak ve asidik sulu, bol bitkili özel bir akvuryum ister.Orta seviyelerde yüzerler.
Rasbora; 5-6 yıl kadar yaşarlar. Barışçıl bir karma akvaryum balığıdır. En az 6'lı sürü halinde beslenmelidir. Bol bitkili ve gölge bölgeleri bulunan akvaryumları severler. Işık şiddeti az olmalıdır. Doğasında kurtçuklar, kabuklular ve böceklerle beslenirler.
Zebra Balığı; Yeterince geniş akvaryumlarda bakılmak şartıyla, yeni başlayanlar için de önerilebilecek dayanıklı balıklardır. Özellikle üreme zamanlarında aşırı derecede saldırganlaşabildikleri için ancak kendileri gibi dayanıklı, Ateş Ağız veya Jack Dempsy gibi diğer orta boy Amerika çiklitleriyle bir arada tutulabilirler.
Yumurtlamak için korunaklı bir kovuktaki dikey zeminleri tercih
etmelerine rağmen taşlık veya kumluk her türlü ortamda üreyebilirler.
Kendilerine uygun yuvalar oluşturmak için kumları ağızlarıyla kazar,
taşları yerlerinden oynatırlar. Gençken biribirlerine alıştırlmaları
şartıyla geniş bir akvaryumda birden çok çift barındırılabilir.
Yumurtalarını ve yavrularını çok iyi korurlar.
Birde bunlara ek olarak beta balığını ekleyebiliriz.Ancak akvaryum balıkları sırasına koyamayız. Çünkü betalar yalnız yaşayan balıklardır. Erkekleri kavgacı olduğundan tek bakılan bir Güney Asya türüdür. 23-24 derece sıcaklıklarda rahatça yaşama imkanı vardır. Labirentli bir tür olup, su üzerinden de oksijen temin edebilmektedir. Rahat oksijen alması için akvaryumunuzun üstü açık olmalı ki rahat oksijen alsın.
Unutmayalım akvaryumdaki sorunlarımızın önemli bir kısmı yanlış balık seçimi nedeniyle olmaktadır. Belirtilen tür seçimine ek olarak, ilk başlarda tek tür beslemek, dişi erkek oranı önemliyse işi bilen birine seçtirip satıcıdan garanti almak, karantina tankımız yoksa bir balığın sağlıklı olmasından emin olup birkaç gün gözlemleyip almak gerekir.Bu minik canlılar kadar sakin ve huzur veren bir evcil hayvan daha yoktur sanırım.Gerekli şeyleri yaptığımızda en yakın arkadaşlarımızdan olacaklardır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder